Blog


Juni 2024


Hieronder een tekst die dokter Nele Vangheluwe eind mei schreef bij haar terugkeer van een missie spoed die zij voor Artsen Zonder Vakantie verrichte in het ziekenhuis van Katako-Kombe. Zij is in België spoedarts in het SintVincentiusziekenhuis van Deinze en in het AZ Oostende.

Ik ben terug thuis en aan het werk, na een intense missie (Artsen Zonder Vakantie) in het partnerziekenhuis van Maria Middelares, Katako-Kombe, in het rurale gebied Sankuru in Centraal Congo. Ik werkte er met hen op de spoeddienst en intensieve zorg. We werkten samen, organiseerden de dienst en ik gaf vorming. Zij waren zeer geïnteresseerd, heel gedreven en bereid om een goede dienst te zijn. Want zij willen kwalitatieve zorg verlenen aan mensen, die soms uren ver stappen of per moto komen.
Ode aan hen, onze collega-zorgverleners van elke dag. Zij kregen een gelaat. Ik noem er enkele: Boniface, een schitterende verpleegkundige die de spoeddienst in goede banen leidt, Dr. Pius, een bekwame chirurg die ook zijn patiënten door moeilijke postoperatieve zorg loodst, Dr. Cyrille, een spring in ‘ t veld in zorg voor zijn patiënten en die zijn vrouw, ook dokter in het ziekenhuis, moet missen omdat ze momenteel medische zorg nodig heeft in Kinshasa.
Mensen worden er verzorgd in grote zalen, er is op spoed één monitor – die gedeeld wordt met de intensieve zorg – beschikbaar, elektriciteit wordt geleverd door zonnepannelen, en bij weinig zon, kan dit wel eens een donkere nacht worden, water wordt in tonnen aangevoerd van km’s ver. Artsen en verpleegkundigen leveren de beste zorg met weinig middelen. Dag in dag uit werken en leven ze moedig in een afgelegen regio. Zij zijn onze helden!


De hulp van
het Maria Middelares ziekenhuis sinds jaren is zichtbaar en draagt zeker bij!
Een nieuwe spoed is in opbouw die meer ruimte en privacy en kwaliteit zal leveren voor de zorgverleners en hun patiënten.  Ze kijken ernaar uit. Jullie maken voor hen het verschil. 

Hartelijk dank in hun naam