Katako Kombe

activiteiten rond ons project
steun ons

* BBQ ten voordele van Katako-Kombe

Wanneer: zondag 2 september 2018 Waar: Nachtegaalstadion, Nachtegaaldreef 16, 9040 Sint-Amandsberg

Belet op 2 september? Financiële steun is altijd welkom op het rekeningnummer van Memisa: BE79 8805 6167 7133 met vermelding ‘steun Katako-Kombe’. Fiscale attesten vanaf 40 euro per kalenderjaar. Hoe inschrijven? Inschrijven voor de BBQ is mogelijk tot 27 augustus 2018. Dat kan via deze link. De inschrijving is definitief na storting van het juiste bedrag op rekeningnummer BE06 8906 1412 5522. Tot dan?

 


* Baby’s protesteren tegen moedersterfte

Om de 102 seconden sterft er ergens in de wereld een vrouw in het kraambed, zo berekende de ngo Memisa. Dat komt doordat ze in erg slechte omstandigheden moeten bevallen. In de Democratische Republiek Congo bijvoorbeeld lopen 693 bevallingen op 100.000 dodelijk af. In ons land zijn er dat gelukkig maar 7 op 100.000. Memisa probeert in Congo, Benin, India en verre landen te helpen door te investeren in medische apparatuur en de opleiding van artsen en verpleegkundigen. Een oude tafel vol roest vervangen door een propere bevallingstafel kan plaatselijk al een verschil maken. De Belgische ngo werkt hiertoe samen met Belgische ziekenhuizen. 51 ziekenhuizen van bij ons – van 20 ziekenhuiskoepels – hebben een partnerschap met een ziekenhuis in Afrika. Zij engageren zich ertoe om de medische zorg omtrent bevallen bij hun partnerziekenhuis op punt te zetten. Memisa heeft van de strijd tegen moedersterfte een speerpunt van zijn werking gemaakt. Daarom ook de campagne met het babygehuil. Ze gaat vergezeld van een online-filmpje, waarin baby’s protesteren en zeggen dat elk kind recht heeft op een moeder.


* Financiële steun

Financiële steun is altijd welkom op het rekeningnummer van Memisa: BE79 8805 6167 7133 met vermelding “steun Katako-Kombe”. Fiscale attesten vanaf 40 euro per kalenderjaar.

BBQ 5


* Jaarlijkse BBQ: eerste zondag van september

Reeds 11 jaar maken een 40-tal vrijwilligers, onder leiding van onze kerngroep Kristien Bogaert, Marc Hillaert, Rik Neirynck, Mieke Hamels er een bruisend feest van!

Dank aan Johan, Katrien, David en Christine, Karin en Patrick, Paul, Veronique en hun dochter, Kristin, Adelin en Hilde, Annemie, Wim, Danielle, Linda, de zuster Erika en Rita, Cris en familie, Marie-Paule, Mia en Philippe, Anne, Magda, Hilde, Helena, Suma, Marc, Ria en zoveel andere en lieve en efficiënte vrijwilligers.

Dank ook voor de gastvrijheid van het St-Lievenscollege dat ons elk jaar voor dit evenement op haar sportterreinen in de Nachtegaaldreef ontvangt.


* Waterproject in Katako-Kombe

We zoeken momenteel financiële steun voor een belangrijk waterproject. Het ziekenhuis beschikt voor zijn waterbevoorrading over een aantal citernes die het water van daken opvangt. Tijdens het regenseizoen beschikken we over voldoende hoeveelheden om tegemoet te komen aan het verbruik. De situatie is heel anders tijdens het lange en het korte droge seizoen (in het totaal 5 maanden per jaar). De citernes geraken op enkele dagen leeg en de enige manier om het ziekenhuis van water te voorzien is dat water met emmers te gaan halen aan de bron; deze is op een afstand van meer dan 2 km van het ziekenhuis gelegen, maar ook 80 m lager. Het zijn vooral kinderen en vrouwen die dat werk verrichten. Dit houdt kinderen van school en moeders van andere nuttigere taken.

DSC_0540 (1) Ik bezoek jaarlijks het ziekenhuis, ook in 2015,  maar het was jaren geleden dat ik nog tijdens het droge seizoen was geweest, en dat was toen in een periode dat het ziekenhuis op een laag niveau draaide. Intussen is het ziekenhuis uitgegroeid tot een instelling die heel veel volk aantrekt, onder meer dank zij de steun van de Belgische ngo’s MEMISA en Artsen Zonder Vakantie. Het schouwspel van colonnes kinderen en vrouwen met volle emmers op het hoofd en de moeite dat het hen kost om het water aan te brengen heeft me diep geschokt.  We namen de beslissing dat de wateraanvoer een absolute prioriteit zou zijn  voor 2016-17. We weten dat boringen geen oplossing zijn, gezien die in het verleden geen water opbrachten. De enige oplossing is het oppompen van water van de bron naar het ziekenhuis; hierbij zou er ook voor gezorgd worden dat de lokale bevolking, via kranen bij de campus van het ziekenhuis eveneens van dat project zou genieten. Het is evident dat dit relatief zware investeringen vraagt. Er is eerst een prospectiemissie gepland met een Belgische ingenieur die heel wat ervaring heeft met dergelijke projecten in Congo, en voor deze opdrachten als vrijwilliger werkt voor Memisa en Artsen zonder Vakantie. Hij zal een raming van de kosten opmaken en de praktisch uitvoering nadien opvolgen.  

Yves Kluyskens

Contact


OK! Je vraag werd verstuurd
Error! Vul alle velden in
Op zoek naar meer informatie?

Gebruik dit formulier voor al uw vragen of opmerkingen over ons project. We geven u graag een antwoord.

rik.neirynck@scarlet.be
yves.kluyskens@gmail.com