Katako Kombe

activiteiten rond ons project
steun ons

* 2022 BBQ ten voordele van Katako-Kombe

Graag nodigen we je weer uit op de BBQ ten voordele van Katako-Kombe (Congo), op zondag 11 september.
De BBQ gaat door de op de site van AZ Maria Middelares (Buitenring Sint-Denijs 30, 9000 Gent).

Inschrijven kan tot 2 september, via deze link.

 

 

 

 

 

 

 

* Online tentoonstelling

Willem Hoet (Bottelare) schilderde karaktervolle gezichten van mensen uit Katako-Kombe (DRCongo) en mooie landschappen in de omgeving van Katako-Kombe.
Alle schilderijtjes zijn 19 op 19 cm groot. Ze worden verkocht ten voordele van het ziekenhuisproject in Katako-Kombe

Klik hier voor meer info 

* 2021 Katako-Kombe BBQ

Met spijt in het hart melden we jou dat de barbecue ten voordele van het gezondheidsproject en ons partnerziekenhuis Katako-Kombe in Congo dit jaar opnieuw niet doorgaat. De onzekerheid rond de COVID-19-pandemie en de bijhorende richtlijnen laten ons niet toe om ons samenzijn op tijd en veilig georganiseerd te krijgen, zeker mocht het weer niet meezitten en de tent iedereen moet samenbrengen.  

We hadden niet alleen graag onze vele trouwe sympathisanten nog eens verenigd, ook de inzameling van fondsen – de barbecue brengt gewoonlijk 600 man op de been –  valt in het water. Maar, we hebben opnieuw alternatieven voorzien.

Draag jij Katako-Kombe een warm hart toe? Wil je mee de verdere uitbouw van ons project in het Zuiden verzekeren? Steunen kan nog steeds op meerdere manieren.

 • Vrijwillige bijdrage

Elke steun is meer dan welkom en fungeert als zuivere winst voor het project.

Extra duwtjes in de rug van minder dan 40 euro of stortingen waarvoor geen fiscaal attest nodig is, kan je schenken via de rekening van de  Jan Steyaert Stichting (BE12 8900 1462 4092) met vermelding Katako-Kombe (geen fiscaal attest). 

Wil je graag een fiscaal attest van je donatie ontvangen? Doneer dan minimum 40 euro via rekening van Memisa Katako Kombe (BE79 8805 6167 7133;  BIC: BBRUBEBB) met als verplichte mededeling 910/8000/00021.

 • Creatieve bijdrage: koffiekopjes
  Kunstenares Helen B ontwierp koffiekopjes die de solidariteit tussen AZ Maria Middelares, AZ Sint-Vincentius Deinze en hun partnerziekenhuizen (respectievelijk Katako-Kombe en Kasongo-Lunda) weerspiegelt, met een knipoog naar moeder- en kindzorg. Ze zijn hip, gemaakt met respect voor mens en natuur en te koop (14 euro per stuk) in het restaurant van AZ Maria Middelares.
 • Leergierige bijdrage: dagboek

Rik Neirynck ging al acht keer op missie naar Katako Kombe. Hij hield toen nauwgezet een dagboek bij dat hij uitgeeft onder de naam ‘Ils vont là où mêmes les moustiques sont sauvages’ of ‘Naar waar muskieten nog wild zijn’. De opbrengst gaat naar Katako-Kombe. Hoe je het boek kan bestellen, vind je via deze link.

 • Heerlijke bijdrage: barista koffiebar 

Ook dit jaar kleedt de barista koffiebar opnieuw het atrium van AZ Maria Middelares aan t.v.v. Katako-Kombe. Vorige edities kenden telkens een groot succes bij het personeel en de bezoekers van het ziekenhuis. Meer concrete info volgt!  

Dagboek over Katako-Kombe te koop 

Rik Neirynck werkte 35 jaar als ergotherapeut in de toenmalige Kliniek Sint-Jozef in Gentbrugge (nu: Medisch Centrum Maria Middelares) en reisde acht keer naar Katako-Kombe. In zijn dagboek ‘Ils vont là où même les moustiques sont sauvages’ of ‘Naar waar muskieten nog wild zijn’ vertelt hij over zijn ervaringen als technisch vrijwilliger in de gezondheidszone. Rik geeft informatie mee die zelden beschreven wordt als het over gezondheidszorg in ontwikkelingslanden gaat. De volgende thema’s komen onder andere aan bod:

 • Hoe leeft de lokale bevolking?
 • Hoe omgaan met emoties?
 • Hoe verloopt het reizen onderweg?
 • Hoe verlopen de werkzaamheden?
 • Welke rol speelt het klimaat?

Het boek is geschreven in het Nederlands, enkel de titel is Frans. Meer informatie vind je hier.

Hoe bestellen?

Belangrijk: uitsluitend met overschrijvingen!De kostprijs van het boek bedraagt €50 + €10 verzendingskosten.
Gezien de maatregelen i.v.m. Covid-19 is verzending voorlopig de te verkiezen optie.

1. Stuur een email naar rik.neirynck@scarlet.be met als vermelding: “Ik bestel het dagboek én betaal €50 (of €60 indien het boek per post verzonden moet worden). Vermeld in de email uitdrukkelijk dat u het boek zal ophalen of dat u het thuis wil ontvangen per post. Vermeld ook het adres naar waar we het boek moeten versturen.

2. Stort het nodige bedrag op rekening BE46 7360 6691 7536 van Katako-dagboek IBAN KREDBEBB met in de mededeling: Katako-dagboek.

De opbrengst gaat integraal terug naar Katako-Kombe, waar momenteel gewerkt wordt aan een extra consultatieruimte en een postoperatieve hospitalisatie-afdeling. Dit is het ideale moment om de uitbouw van de basisgezondheidszorg in Katako-Kombe alsnog te ondersteunen, gezien de jaarlijkse barbecue omwille van COVID-19 niet kon doorgaan!

* Financiële steun

Financiële steun is altijd welkom op het rekeningnummer van Memisa: BE79 8805 6167 7133 met vermelding “910/8000/00021”. Fiscale attesten vanaf 40 euro per kalenderjaar.

BBQ 5

 

Contact


OK! Je vraag werd verstuurd
Error! Vul alle velden in
Op zoek naar meer informatie?

Gebruik dit formulier voor al uw vragen of opmerkingen over ons project. We geven u graag een antwoord.

rik.neirynck@scarlet.be
yves.kluyskens@gmail.com