Blog


Maart 2014

Half maart 2014 vertrokken Dr. Herman Devriendt, chirurg, en Dr. Geert Luyckx, gynaecoloog, naar Katako-Kombe voor een chirurgische en gynaecologische missie van ‘Arsten zonder Vakantie’. Die missie verliep eerder moeizaam. Reden? De grote generator bleek plots defect zodat verderzetting van de missie onmogelijk werd. Uiteindelijk vond men ter plaatse enkele kleinere generatoren zodat de missie na enkele dagen kon verdergezet worden.
Ook de terugreis verliep niet zoals gepland. Ten gevolge van etnische rellen was de weg naar Lodja (vliegveldje op 180 km ) versperd. Een Cesna van de door ondertussen goed gekende piloot Jacques kwam Herman en C° dan in Dingele (op 11 km van Katako-Kombe) oppikken om hen naar Lodja te vliegen. Dit betekende een niet onbelangrijke meerkosten voor AzV. 
Ondertussen is een nieuwe generator met de boot onderweg naar Matadi (over het waarom lees je binnenkort in het ‘Dagboek’ van de september-, oktobermissies 2014). Zodra de generator in Kinshasa aangekomen én klaar is voor verzending zal Rik Neirynck naar Congo reizen om de generator naar Katako-Kombe te vergezellen en ter plaatse te installeren. Rik zal ook de nieuwe autoclaaf installeren, die al in Kinshasa is. Het is ook de bedoeling dat dan aan het betrokken personeel aangeleerd wordt hoe die beide toestellen te gebruiken.
Daarna zal Rik nog één week in Gungu (regio Kikwit) zijn voor ‘Artsen zonder Vakantie’ om de installaties van het lokale ziekenhuis te inspecteren en om een plan op te maken van het bestaande elektriciteitsnet.