Blog


Juli 2014

nieuwegeneratorOp 22 juli Rik Neirynck kwam terug uit Congo. Hij was in Katako-Kombe om er een nieuwe generator te installeren. De elektrische installatie van een nieuwe autoclaaf stelde geen problemen. Er was echter geen proper water om hem op te starten. Toen uiteindelijk voldoende proper water beschikbaar was, bleek de programmatie van de autoclaaf niet te verlopen zoals verwacht. Er werd besloten om de autoclaaf voorlopig niet te gebruiken tot proper water kon gegarandeerd worden én tot de (eventuele) fouten uit de programmatie weggewerkt zijn. 
Rik heeft dan ook nog de elektriciteit geïnstalleerd in een vernieuwd gebouw waarin de spoedafdeling zal ondergebracht worden.
Tussendoor werd ook de elektrische installatie van het klooster van de zusters vernieuwd. Dit werd gesponsord door de v.z.w. Katako-vrienden, een vereniging die opgericht werd door familieleden en vrienden van de zusters van de H. Familie uit Ieper en Desselgem. Zij waren jaren in Katako-Kombe actief als missiezusters.
Bij al deze werkzaamheden werd Rik bijgestaan door King, een elektricien uit Kinshasa en door Abbé Placide, die in Kinshasa opgeleid wordt tot elektrotechnicus (gesponsord door Be Aligned). Placide zal na zijn studies instaan voor het onderhoud van het ziekenhuis te Katako-Kombe.

Begin augustus was er op de campus van het ziekenhuis een zéér hevige blikseminslag die op het eerste gezicht veel schade veroorzaakt had. King, die toen in Tshumbe verbleef, kwam twee dagen ter plaatse om de schade vast te stellen. Die viel al bij al nogal mee: het waren vooral lampen en enkele automatische veiligheden die verpulverd waren. King heeft al wat beschadigd was vervangen.

Eind september vertrokken Dr. Herman Burvenich en Dr. Staf Nietvelt, beiden oftalmoloog, naar Katako-Kombe. Voor Herman was het zijn derde missie daar, voor Staf de eerste. Naar we vernemen verloopt alles naar wens.