Blog


Maart 2015

foto 9Recent werd Katako-Kombe getroffen door een zeer zware storm. Vooral de cité had het hard te verduren. De schade was enorm: huizen verwoest, daken weggewaaid… Ook de meisjesschool vlakbij het ziekenhuis is serieus beschadigd. Van twee gebouwen is het dak weggewaaid en dus moeten de kinderen les volgen in openlucht. Dat kan vervelend zijn want het is daar nu volop regenseizoen.
Het ziekenhuis werd deze keer minder getroffen. Enkele spaarlampen in de pediatrie waren defect ten gevolge van blikseminslagen en veroorzaakten een kortsluiting. Daardoor zat een deel van de pediatrie zonder stroom. Mits vervanging van de kapotte lampen en het opnieuw inschakelen van de automatische veiligheden was dit euvel relatief vlug van de baan.

Ondertussen is een geslaagde labo- en gynaecologische missie van ‘Artsen zonder Vakantie’ achter de rug.

Een gespecialiseerd pediatrisch verpleger uit Kinshasa is nu voor de tweede keer in één jaar tijd voor een periode van drie maanden in het ziekenhuis om de organisatie van de pediatrie op te volgen en bij te sturen. Ook een vroedvrouw uit Kinshasa is voor drie maanden ter plaatse om opleidingen te geven. Zij was al meerdere keren in het ziekenhuis en in enkele ‘centres de santé’ zoals die van Aunda en Shinga II.